Veel gestelde vragen

De meest gestelde vragen met antwoorden

Voor CD’s compleet met geprint artwork moet je rekening houden met een gemiddelde levertijd van 7 tot 9 werkdagen nadat we de (juiste) PDF-bestanden en de audio-master of bestanden hebben ontvangen. De levering van CD’s of DVD’s zonder drukwerk (op spindel) is meestal sneller (6 tot 8 dagen). Producties in digipacks kunnen soms iets langer duren (10 tot 11 dagen). Het is natuurlijk verstandig om goed te plannen, zodat u niet met lege handen staat tijdens uw presentatie.

Het snijden van het drukwerk gebeurt zeer nauwkeurig, echter is er altijd een minimale afwijking. Er moet daarom altijd een marge van 3 mm extra rondom het document toevoegd worden. Om het drukwerk netjes af te kunnen snijden moet je daarom een afbeelding, achtergrond of illustratie aan de rand van je ontwerp altijd aan alle kanten 3 mm door laten lopen. Op deze manier wordt een snijmarge van 3 mm gecreëerd. Deze marge wordt “afloop” of “overvul”  genoemd. Zorg er ook voor dat belangrijke informatie zoals tekst een paar millimeter van de snijmarge wordt geplaatst. Dit voorkomt dat teksten of afbeeldingen te dicht bij de rand worden gedrukt of zelfs van de rand worden afgesneden.

Het afdrukken van cd’s of dvd’s heeft een diameter van 117 mm. Een voorbeeld / sjabloon voor het afdrukken is te vinden in de downloadsectie op de website. Bij het afdrukken van cd’s / dvd’s hoeft u geen rekening te houden met ‘3 mm extra afloop’ voor het snijden. Het middelste gat heeft een diameter van 24 mm. Met het ontwerp kunt u het middelste gat gevuld laten. Houd er natuurlijk rekening mee dat er bijvoorbeeld geen tekst of gezichten door het middelste gat worden gesneden.

Dat is 50 stuks. Als u toch minder wilt laten maken is de prijs gelijk aan de prijs die u betaalt als u 50 stuks afneemt.

Jazeker, hiervoor gelden in principe dezelfde prijzen als voor audio CD’s.

Als het aantal te produceren CD’s minder is dan 500, dupliceren we de CD’s normaliter. Duplicatie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Tegenwoordig is een uitstekende duplicatie beter dan een middelmatig replicatie. De CD labels worden standaard voorzien van een hoogwaardige full colour UV print.

De maximale speelduur van een CD is 80 minuten, de maximale hoeveelheid data voor een CD is 700 MB.

Je moet je drukklare bestanden aanleveren als PDF of als JPG.  bestanden in een goede resolutie.

Bijna al onze producten worden gedrukt in Full Color. In drukwerk noemen wij dit CMYK, dit staat voor Cyaan, magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Dit zijn de kleuren/inkten die gebruikt worden voor het produceren van Full Color drukwerk.

Let op, Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

Je kunt elke software gebruiken om je illustraties te maken, maar zet deze vervolgens om naar 300 DPI pdf bestandemn of JPEG bestanden.

De programma’s Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop zijn de meest geschikte programma’s voor de opmaak van drukwerk. Als je geen toegang tot deze programma’s hebt, zijn er nog vele andere programma’s om een drukklaar bestand te maken. Waaronder gratis programma’s zoals Scribus (Alternatief voor InDesign) of GIMP (Alternatief voor Photoshop). 

Als je niet gewend bent om met deze programma’s te werken is het aan te raden om het ontwerp uit te besteden aan een ervaren ontwerper.

Onze huis-ontwerper kan op basis van aangeleverde teksten en afbeeldingen een professioneel ontwerp voor je CD of DVD maken. Hiervoor rekenen we een meerprijs, die afhankelijk is van de gekozen verpakking en het aangeleverde materiaal. 

Meestal worden de cd’s/dvd’s bezorgd door DPD. Ben je niet thuis om je bestelling in ontvangst te nemen en is bezorging bij de buren ook niet mogelijk? Dan doen we onze uiterste best om het pakket toch zo snel mogelijk bij je aan te laten komen.

DPD bezorgt je pakket na de eerste bezorgpoging bij de dichtstbijzijnde Pickup parcelshop. Met ruim 1500 Pickup parcelshops in de Benelux, is er altijd een bij jou in de buurt. Op het niet-thuis-bericht, dat door de chauffeur voor je is achtergelaten, lees je waar je je pakket kunt ophalen.

We zijn gevestigd in Friesland, we hebben inmiddels meer dan 15 jaar ervaring met de meest uiteenlopende CD- en DVD producties van kleine aantallen tot oplages van 50000 stuks.